sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MARK RUTTE ONTSTIJGT HET LAND

leave a comment »

Haalt het kabinet Rutte II het verkiezingsjaar 2017? Ach, het afgelopen jaar heeft de VVD al een paar keer geprobeerd zich te ontdoen van coalitiepartner PvdA, een last die de liberalen met de dag zwaarder valt. Dat het kabinet nog leeft, moet veel te maken hebben met de plechtige belofte die premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom elkaar hebben gedaan: in principe de volledige rit uit te zitten.

In principe. De inkomensafhankelijke ziektekostenverzekering, Bed, Bad en Brood, de vluchtelingencrisis, de belastinghervorming, de vrije artsenkeuze, de Teevendeal zijn maar enkele voorbeelden waarbij het kabinet door het oog van de naald is gekropen.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zat er aanvankelijk wat losser in. In een Volkskrantinterview van zaterdag 19 december blijkt dat ook hij een man van afspraken is. “Het kan knetteren tussen mij en de premier, maar onze relatie is gebaseerd op vertrouwen. Ik ben niet uit op zijn positie”, aldus Halbe Zijlstra, om er iets verderop nog aan toe te voegen dat hij geen premier wil worden.

Hé, was het niet dezelfde Halbe Zijlstra die in het televisieprogramma WNL op Zondag, 21 december 2014, antwoordde geen nee te zeggen als de partij hem vraagt Mark Rutte op te volgen als partijleider.

Wat is er veranderd in 15 maanden tijd? is dan de vraag. Een verklaring kan liggen in het Teevendeal-debat van vorige week. Want wie de 48-jarige premier van Nederland daar door zijn knieёn zag buigen en tegelijk zijn zéér, zéér, welgemeende excuses hoorde aanbieden, moet haast wel tot de conclusie komen iets heel bijzonders mee te maken. Niet de VVD-partijman Mark Rutte was aan het woord, niet de almaar lachende handelsreiziger, maar een politicus druk doende zichzelf, zijn partij en het land te ontstijgen.

Een politicus ook die zich niets aantrekt van alledaagse dingen als de peilingen die aantonen dat niet alleen de PvdA keldert, maar ook de VVD achteruitholt. Aan de rechterkant van het politieke spectrum vreet Geert Wilders de VVD leeg. Nog maar 19 zetels geeft Maurice de Hond de liberalen, en het is overduidelijk dat de kiezers afhaken op twee punten, Europa en de vluchtelingen.

Menig rechtgeaarde VVD-mastodont zal de partijleiding allang hebben ingefluisterd: “Breek”! Maar een leiderschapscrisis is ook zo wat, moet fractieleider Halbe Zijlstra bedacht hebben. Dus rest de vraag, waarom wil Mark eigenlijk woord houden, de meest flexibele premier die Nederland gehad heeft, de man die kan buigen als een rietstengel en verkiezingsbeloften zo makkelijk breekt?

Misschien, zou een antwoord kunnen zijn, denkt Mark Rutte daarmee wel het landsbelang te dienen. Misschien wil hij toch niet voortleven als de ijsjesverkoper, de opportunist, de man die alles weglacht, als Mark Rutte, de VVD-partijman. Misschien spiegelt hij zich aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Toegegeven, ook Hitler, Stalin en Poetin staan op de lijst. Maar met haar verkiezing als Time’s ‘Persoon van het Jaar 2015’ is de Duitse bondskanselier toegetreden tot het walhalla der grootheden van het kaliber waartoe ook Gandhi, Franklin D. Roosevelt, Martin Luther King en Barack Obama gerekend mogen worden. “Vanwege de moed om inzake de vluchtelingenkwestie moreel leiderschap te tonen”.

Het een mooi ding als een Nederlandse premier de Duitse bondskanselier Angela Merkel als voorbeeld neemt. Maar Rutte is Rutte. Als de historicus die hij ook is, weet hij hoe het grootheden vergaat. Bovendien is hij in het verkiezingsjaar 2017 pas 50 jaar. In 15 maanden kan echt, enorm veel gebeuren.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

December 21, 2015 at 7:58 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: