sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NEDERLAND IS ALLANG 17e DEELSTAAT

leave a comment »

En, wat gaan we doen? Gaan we Europa opblazen? Gaan we een eind maken aan de onafhankelijke rechtsstaat? De media aan banden leggen? De politie meer bevoegdheden geven? De burger strenger controleren? Arbeidsplicht invoeren? Burgers strenger controleren? Een sterke man kiezen? Of gewoon maar een eind maken aan de democratie? Regeren met de PVV dus.

Misschien is het ook wel moeilijk, zo niet onmogelijk om, als je richting 50 gaat, tegen een aantal vragen aanloopt, zoals: “Zit ik wel op het juiste spoor. Heb ik het nog in de hand? Kan ik het aan”? daaraan het juiste vervolg te geven, als je die vragen met nee beantwoorden moet.

Hoe het zij, tien jaar is hij alweer leider van de VVD. Twee grote verkiezingsoverwinningen heeft hij achter de rug en ruim vijf jaren als regeringsleider. Premier Mark Rutte, te gast bij Buitenhof, omringd door de drie presentatoren, zei nogal wat over de Europese Unie waarvan Nederland dit half jaar het voorzitterschap bekleedt, over een mogelijke Brexit, over de economie, de arbeidsmarkt, de vluchtelingen, over de PVV en Geert Wilders.

Nou ja, de als altijd goedlachse premier sprak met zakken vol meel in de mond, vermengd met een flinke portie VVD-retoriek. Voor de goede verstaander restte genoeg om enkele conclusies te trekken.

De man die Nederland door misschien wel de politiek ingewikkeldste periode sinds de Tweede Wereldoorlog moet leiden, bereidde het volk vast voor. Peilingen zijn peilingen. Maurice de Hond van Peil.nl geeft de Partij van de Vrijheid op 10 januari toch maar 41 zetels, tegen 19 voor de VVD. Europa en met name de vluchtelingenkwestie zwepen de PVV tot steeds grotere hoogten. Minister Schippers gaf twee weken geleden al een voorzetje. Rutte zette zijn voet er frontaal tegenaan: “Natuurlijk, natuurlijk, het liefst gaan we in zee met het CDA en D66. Maar de PVV sluiten we niet uit. Geert hoeft alleen maar zijn uitspraak minder, minder terug te nemen”.

Zo staat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de grootste regeringspartij er dus in. Het nationaalpopulisme, de autoritaire trekken van de éénmanspartij, het gevlei met het Franse Front National, noch de anti-europese of de onverzoenlijke hardrechtse antivluchtelingen- en anti-islamstandpunten zijn belemmeringen. “Als het ergens op stukloopt zouden dat de linkse ideeёn waarmee de PVV zijn kiezers lokt. Want dan”, waarschuwt premier Rutte voor het blijkbaar nog grotere gevaar, “kunnen we net zo goed met de SP een regering vormen”.

Ook interessant. Hoe kijkt de premier tegen Europa aan? Er kan geen misverstand over bestaan. Voor Mark Rutte is de EU vooral een economische unie waarvan juist een handelsland als Nederland kan profiteren. Een unie waarin het bedrijfsleven kan renderen, noodzakelijk om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen.

De premier beloofde zich tot het uiterste in te zetten om een Brexit te voorkomen, al is het maar om te voorkomen dat de Europese Unie onder een toenemende invloed van Duitsland een Frankrijk een richting in te slaan die hij ten koste van alles wil voorkomen. Namelijk in die van een verdergaande politieke integratie, een federatie wellicht.

PVV-taal dus. Dat wil zeggen, bedoeld om de burgers gerust te stellen, de eurosceptici die vinden dat Nederland allang Nederland niet meer is. Die vinden dat Brussel te veel invloed heeft, dat de euro een onding is. Toegegeven, er is geen politicus die het nog waagt te speculeren over iets dat op politieke eenwording lijkt.

Natuurlijk is ook Rutte verontrust door maatregelen van de nieuwe Poolse regering die de onafhankelijkheid van de media en de rechterlijke macht zouden bedreigen. Is hij voor een nauwere samenwerking van veiligheidsdiensten en voor grensbewaking van de Europese Unie om de vluchtelingenstroom in te dammen. Natuurlijk weet hij dat Nederland in economisch opzicht allang de 17e deelstaat van Duitsland is.

Maar dat is nou net het punt. De Nederlandse premier denkt dat hij met Groot-Brittanniё in de Europese Unie het politieke tij kan keren. Dat nationalistisch prietpraat de bange burgers kan geruststellen. Nee dus. Waar het land behoefte aan heeft, is op z’n minst aan politici die de burgers een (toekomst)beeld durven te schetsen dat recht doet aan de realiteit.

Immers, de vluchtelingenstroom mag de aanleiding zijn, het zijn de politieke en economische onzekerheid, de verwarring, het gebrek aan perspectief die de PVV en verwante partijen doen groeien. Of de kiezers daadwerkelijk op die partijen gaan stemmen, hebben de politici zelf in de hand. Dat wil zeggen, nòg wel!
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

January 11, 2016 at 5:40 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: