sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TED CRUZ IS EEN GEVAARLIJKE MAN

leave a comment »

Op 1 februari starten de Amerikaanse presidentsverkiezingen traditioneel met de caucus (woonkamerbijeenkomst) in de Amerikaanse staat Iowa. De oerconservatieve kandidaat, de 45-jarige senator van Texas Ted Cruz, lijkt er een beste kans te maken de meeste Republikeinse stemmen te vergaren.

Méér dan Donald Trump, de vastgoedmiljardair die al sinds augustus de peilingen aanvoert? Nog niets is beslist, maar de meest recente peilingen duiden erop dat de zoon van een Cubaanse vader en een Amerikaanse moeder die geboren is in Canada enige afstand van de concurrentie heeft genomen.

Zegt nog niets. Bij de voorverkiezingen van 2008 won dominee Mike Huckabee. Vier jaar later verraste Rick Santorum met een zege in de landbouwstaat. Waarmee de heren hun kruit wel zo’n beetje verschoten hadden. Sociaal conservatief en doordesemd van een diep gevoeld Godsgeloof waren ze wel.

Intussen durven nog maar weinigen het aan om Donald Trump een clown te noemen. De man heeft te veel losgemaakt in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Met name bij lager opgeleide blanken zou hij populair zijn. Geen kandidaat trekt zoveel publiek en de Republikeinse elite is in paniek.

Ted Cruz is nu de nummer twee, in de peilingen tenminste. De Republikeinse presidentskandidaat is s een favoriet van de Teaparty. Studeerde magna cum laude af op de befaamde Harvard Law School. Was een gerenommeerd advocaat, medewerker van president Bush en procureur generaal van de staat Texas.

Kortom, Ted Cruz is geen domme man en ambitieus genoeg. Als één Republikein de afgelopen vier jaar een prijs heeft verdiend voor onverzoenlijke anti-Obamapolitiek, maakt hij beslist een prima kans. Is tegen wapencontroles, tegen Obamacare, tegen verhoging van het minimumloon. Vóór belastingverlaging natuurlijk. Cruz wil de Islamitische Staat platbombarderen. En heeft u de meest recente foto gezien waarop de senator van Texas trots poseert met een machinegeweer?

Eerlijk gezegd, is het nog maar de vraag met wie de Republikeinse partij, Amerika en de rest van de wereld slechter af zou zijn, met Trump of Cruz?  http://www.krantmeteenmening.nl

 

Written by sjonkritmeester

January 11, 2016 at 12:34 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: