sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BEGON ARABISCH VUUR NIET IN IRAN?

leave a comment »

Of de wereld iets veiliger is geworden? De Amerikaanse president Barack Obama bevestigt het, nu gebleken is dat de islamitische republiek Iran aan de verplichtingen heeft voldaan, inzake het nucleaire akkoord. Waardoor het olierijke Iran formeel schurkenstaat af is, en binnenkort weer handel kan drijven met de rest van de wereld.

Het gelijk of ongelijk van de Amerikaanse president kan wel eens sneller aangetoond worden dan gedacht. Wat in elk geval vaststaat, is dat de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in het geding is. Succes of mislukking zal zijn weerslag hebben op de presidentsverkiezingen op 8 november van dit jaar. Een Democraat weet zich gesterkt als het akkoord het gewenste effect heeft. Een Republikein weet dat hij in dat geval een boel heeft uit te leggen.

Zo werkt het nu eenmaal in de grote politiek. Belangrijke akkoorden mogen gesloten worden. Daarna begint het pas. Natuurlijk, Amerika is niet immuun, maar voor een land als Iran geldt dat in het bijzonder. Tegenstanders zetten alles op alles om de implementatie te voorkomen. De levering van ballistische raketten aan Hezbollah kan ermee te maken hebben.

Al met al mag de wereld hopen dat de kiezers de gematigde president Rouhani bij de parlementsverkiezingen van 26 februari een flinke meerderheid bezorgen, en zelfs dàn weet de Iraanse president dat de tegenstanders allesbehalve zijn uitgeschakeld, al is het maar omdat die gevoed worden door de invloedrijke radicale krachten in de Revolutionaire Garde die hun eigen politieke agenda hebben.

Die agenda betreft met name het behoud van de eigen positie die nauw verbonden is aan de expansie van de shi’itische revolutie, met als gevolg actieve steun aan de broederregeringen van Irak, Jemen en Syriё. Hezbollah is afhankelijk van Iraanse wapens. Amerika en Israёl blijven de vertegenwoordigers van Satan op deze wereld.

Intussen waren we het vergeten misschien, maar stak het revolutionaire Arabische vuur niet voor het eerst de kop op in 2009 toen miljoenen in het groen uitgemonsterde niet-Arabieren de straat opgingen in Teheran? Wie weet wat voor wonderen een beetje extra geld, economisch perspectief, vrijheid kunnen uitrichten? Wie weet waartoe dat allemaal weer kan leiden, want niet alleen 80 miljoen Iraniёrs snakken naar welvaart, vrede en een beetje fatsoenlijk bestuur.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

January 18, 2016 at 8:14 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: