sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IOWA IS PAS EEN EERSTE STAP

leave a comment »

“We can change”. Nee, president Barack Obama zal niet de geschiedenis ingaan als de grote revolutionair, de visionair, de ziener. Daarvoor was zijn aanpak te voorzichtig. Hield de Democraat al dan niet noodgedwongen te veel rekening met de gevestigde belangen. Intussen lijkt de Verenigde Staten wel degelijk veranderd.

Dankzij of ondanks acht jaar president Obama is het politieke speelveld na een jarenlange blokkade in beweging gekomen, opgeschud. Lijkt er werkelijk iets te gebeuren, en wringen vriend en vijand, alle experts, zich na maanden verkiezingsvoorbereidingstijd alweer in alle bochten om stellige uitspraken uit een recent verleden alsnog in het juiste kader te plaatsen.

Want de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, de vastgoedmiljardair met het rossige haar, zou kansloos zijn. Ook in de week dat de verkiezingen met de caucuses in Iowa officieel beginnen, moet de vastgoedmiljardair nog maar bewijzen dat hij meer is dan een whimp. Nate Silver en zijn vrienden van de site FiveThirtyEight achtten hem aanvankelijk volstrekt kansloos. “Hij heeft een kans van twee procent, niet meer”, schreef Silver nog in november vorig jaar.

Maar Silver hield altijd een slag om de arm. “Op basis van de peilingen zijn aangaande de uitslag pas enigszins serieuze conclusies te trekken, pas twee weken voor de verkiezingen, later nog”. Waarmee hij natuurlijk niets te veel heeft gezegd. Zelfs op de laatste dag kunnen kiezers besluiten hun stem toch maar aan die ander te geven. In twee peilingen op de site RealClearPolitics duikt Marco Rubio plotseling op als de kandidaat die in Iowa voor een verrassing kan zorgen.

Kortom, cijfers zijn prachtig. Bedenk dat Rubio een favoriet is van het Republikeinse establishment, in tegenstelling tot Trump en de aan de Tea Party gelieerde conservatief Ted Cruz. Er is geld genoeg om machinaties in werking te stellen die de verkiezingsuitslag alsnog een ander aanzien kunnen geven. Maar aan de basis ligt de herkenning van de onderstroom.

Die onderstroom is met name komen bovendrijven in de campagnes van Donald Trump en Bernie Sanders aan Democratische kant. Wie ook wint, het grote belang van deze verkiezingen ligt in het antwoord op de roep om sociale en ook wel economische veranderingen.

Want dat is intussen gebleken, een groot deel van de middenklasse, de ruggengraat van kapitalisme en democratie, heeft er genoeg van heeft dat de winsten in de zakken van de rijksten verdwijnen, terwijl het de afgelopen jaren wel weer de miljarden heeft moeten ophoesten om de op omvallen staande multinationals, financiёle en automobielbedrijven te redden, dat de minimumlonen maar niet willen stijgen en de studeren onbetaalbaar is geworden.

Al met al mag Trump zijn miljarden en een vooral uit blanken bestaande enthousiaste aanhang hebben, Sanders oude linkse idealen in Hillary Clinton wakker maken, Iowa is pas de eerste stap op weg naar 8 november 2016, de dag waarop de Amerikanen niet alleen de 45ste president van de Verenigde Staten kiezen, maar ook 33 senatoren en 435 leden van het Huis van Afgevaardigden.

Dan zal ook blijken of het Amerikaanse politieke bestel veerkrachtig genoeg is om de roep om veranderingen op een waarachtig democratische wijze op te vangen. Óf dat de elite in staat is opnieuw orde op zaken te stellen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

February 1, 2016 at 6:25 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: