sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MEIN KAMPF ZET AAN TOT HAAT

leave a comment »

Nu is het Openbaar Ministerie weer in cassatie gegaan. Intussen kan de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, Mein Kampf aan de man blijven brengen. Sterker nog, het Hooggerechtshof vindt dat het boek een belangrijke bijdrage levert aan het maatschappelijke debat. De vrije meningsuiting is in het geding.

Zeventig jaar is Mein Kampf nu verboden. Maar wie de motivering van de rechtbank leest, vraagt zich af, waarom? Immers, het recht op de vrije meningsuiting is tijdloos en als Hitlers gedachtespinsels in de naoorlogse jaren geen rol speelden in het maatschappelijk debat, wanneer dan wel?

Het zal de tijdgeest zijn die de Nederlandse rechters tot hun oordeel heeft gebracht. Ach, de wereldoorlog is zo lang geleden. Bovendien is de tekst overal beschikbaar. Staat op internet en een beetje bibliotheek heeft wel een exemplaar. Van Eycks advocaat mr. Gerard Spong heeft nog een argument: “Als één boek tot haat aanzet, is het de Bijbel. Tot op dag van vandaag ondervinden de homoseksuelen daar de gevolgen van”.

Galeriehouder Van Eyck bezweert dat alleen historici en verzamelaars belangstelling tonen. Geen idee of dat een geruststelling is. Punt is dat Mein Kampf discrimineert, beledigt, aanzet tot haat en geweld. Conform artikel 137 van het wetboek van Strafrecht is dat allemaal strafbaar.
Dat was in 1945. In 2016 is dat niet anders, dacht ik zo.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 6, 2016 at 12:35 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: