sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DAPPER ZET DIEDERIK SAMSOM DOOR

leave a comment »

Hij heeft het allemaal. Een ijzeren wil, de levensdrift, een bord voor zijn kop, de overtuiging van het eigen gelijk en de onmisbaarheid. Wat dat betreft, verschilt PvdA-leider Diederik Samsom niets van zoveel collega-politieke leiders van even zo vele politieke partijen die radeloos, redeloos en reddeloos verloren waren of zijn. Verdient hij zelfs alle bewondering.

Geen sprake van dat het partijbestuur hem laat vallen. Een paar maanden geleden waagde oud-voorzitter Felix Rottenberg een poging. Toen had het nog gekund. Maar de partij maakte andere berekeningen. In anderhalf jaar kan immers veel gebeuren. De economie, de werkloosheid, de PGB kunnen zomaar problemen van het verleden zijn. Vluchtelingen bieden wellicht kansen. Dat het ervaren Tweede Kamerlid en de campagneleider van de verkiezingen van 2012, Jacques Monasch, toch een poging waagde, heeft veel weg van een politieke zelfmoord.

Dapper zet Samsom door. De partijleider is trots op de prestaties van zijn PvdA in het kabinet Rutte II. Want kijk eens aan. De crisis is inderdaad omgezet in economische groei met een recordaantal van tien miljoen banen, de armoede is verder teruggebracht. “Stabiliteit”, kan volgend jaar een aansprekend verkiezingsitem zijn als een kabinet voor het eerst in deze eeuw de volle rit heeft uitgezeten.

Maar ach, helaas. Hoe jammer nou. Vriend en vijand onderkennen het politieke talent van vicepremier Lodewijk Asscher. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich op Europees niveau bewezen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Eberhard van der Laan van Amsterdam gelden als bestuurlijke zwaargewichten. Populair is het talenwonder Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, en wat je ook van Diederik Samsom vindt, hij houdt het kabinet al 40 maanden overeind. Toch wil de PvdA op Maurice de Honds Peil.nl al maanden niet boven de 9 zetels uitkomen.

Misschien zit hem daar dan ook de clou. De reden waarom de sociaaldemocratie zo in de verdrukking zit. Minister Dijsselbloem herhaalde het nog maar eens in het radioprogramma Kamerbreed: ”De PvdA wil een brede middenpartij zijn die arm en rijk, laag- en hoog opgeleid met elkaar wil verbinden voor een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft”.

Niks mis mee. Alleen rijst de vraag waarom de partij zich nog steeds als links en sociaaldemocratisch profileert. Immers, met socialisme heeft de PvdA alleen het verleden en de theorie gemeen. In de praktijk hebben Samsom en zijn partijgenoten zich allang overgeleverd aan de vrije markt met alle hebbelijk- en onhebbelijkheden, en laten zij zich gebruiken om het vuile werk te doen dat de aanbidders van het vrije marktsysteem en het neoliberalisme met alle liefde laten liggen.

Waarom dus? Natuurlijk is er die afspraak met Mark Rutte. Natuurlijk zijn zij oprecht begaan met mensen en de maatschappij. Is er het hogere belang. Maar Diederik, Lodewijk, Jeroen, Eberhard en Ahmed zijn intelligent en ervaren genoeg om te weten dat zij in een voertuig zitten die zonder remmen op een bergwand afrijdt en zo een eind maakt aan een beweging die geen 70 maar feitelijk al 122 jaar bestaat.

Dat laten gebeuren, is méér dan zo maar een mislukking. Méér dan falen. En er is geen excuus, ook niet in de wetenschap dat een hele reeks zusterpartijen er nauwelijks beter voorstaan. Diederik c.s zijn het aan hun voorgangers, hun kiezers, het land verplicht een list te verzinnen. En wel nù, direct!
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 15, 2016 at 6:27 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: