sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GEEN NIEUWS VOOR DE EUROPEAAN

leave a comment »

Politiek is een hard bedrijf, en al helemaal in de Verenigde Staten van Amerika als je president wil worden. Weinig zekerheden zijn er, maar wel deze: Ben je een outsider, scoor je kiezers, sta je op het punt te winnen, dan komen de grote aanvallen vanzelf. Hillary Clinton weet er alles van. Ook Donald Trump, niet vies van een roddeltje meer of minder trouwens, heeft met dit fenomeen te maken.

Toch was het schrikken. The New York Timescolumnist Roger Cohen refereerde er aan: In een tweet had de Republikeinse presidentskandidaat een beroemde uitspraak van de Italiaanse dictator Benito Mussolini geciteerd: “Liever een jaar geleefd als leeuw dan honderd jaar als een schaap”. Ook de steun van de racistische organisatie Ku Klux Clan en Trumps terughoudende reactie vindt de columnist veelzeggend.

Roger Cohen is niet de eerste de beste. Zijn mening doet ertoe. Over de vastgoedmiljardair valt veel te zeggen. Veel op aan te merken ook. Trump is een populist die grove uitspraken niet schuwt, inspeelt op onderbuikgevoelens en grenzen dicht wil gooien.

Nou ja, geen nieuws voor de Europeaan. Misschien ben ik daarom wat minder verontrust. Zie ik Trump vooral als de man die de Republikeinse partij kan doen ontploffen, en dat is geen overbodige luxe want de Grand Old Party is een gevaar op zich, vóór Amerika en vóór de wereld. Is een reactionaire partij geworden waarin het grote geld en de liefde voor wapens vrij spel heeft.

Maar Mussolini! Een dictator van het zuiverste water die zich omringde met gespuis en moordenaars. Een megalomane levensgevaarlijke clown. Oorlogen waren zijn lust en leven. Geen toeval dat ene Hitler enige sympathie voor hem had.

Ik heb maar één troost, elke vergelijking gaat mank. Amerika is niet het Italiё van voor de oorlog. Misschien slaat Roger Cohen hier toch een beetje door.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 1, 2016 at 12:00 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: