sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN COLLEGE VAN DE HOOP

leave a comment »

Er is niets nieuws onder de zon. Terrorisme is van alle tijden. Komt en verdwijnt. Vier golven overspoelden de wereld sinds de 19e eeuw. De eerste drie zijn uitgewoed. De vierde religieuze golf begon in 1979 als een reactie op de Russische inval in Afghanistan en de totstandkoming van de Islamitische Republiek in Iran. Het moge duidelijk zijn: daar zitten we middenin.

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf, hoogleraar internationale betrekkingen en vaste gast bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door gaf zaterdagavond een gastcollege.
Het was een college van de voorzichtige hoop. Want, was de boodschap, ook die vierde komt ten einde.

Prof. De Graaf had er bovendien een verklaring voor. Immers, terrorisme is de tactiek van losers, van criminelen. Als puntje bij paaltje komt, weet een open vrije samenleving zich superieur aan een leer die dood en verderf predikt om enig doel te bereiken.

Daar moest ik over nadenken. Een open vrije samenleving, begrijp ik, is de beste garantie tegen het terrorisme! Daar geloof ik in! De hoogleraar voegde er echter iets aan toe. Volgens haar heeft de geschiedenis dat namelijk bewezen.

Dat moge zo zijn, maar de prijs was in de twintigste eeuw best hoog. Ook kan ik niet aan de indruk ontsnappen dat diezelfde open vrije samenleving de neiging heeft minder vrij en open te zijn, onder druk van het terrorisme. En dat is dan weer een gevaar op zich.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 14, 2016 at 12:28 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: