sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LIEVER TRUMP DAN CRUZ OF RUBIO

leave a comment »

De New York Timescolumnist Roger Cohen vergeleek de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump al met Mussolini en Berlusconi. De Mexicaanse president noemde Hitler. Niet iedereen gaat zo ver. Maar de reacties op zijn verkiezingssuccessen wijzen er wel op dat de vastgoedmiljardair flink mag investeren in een goodwillproject als het hem zou lukken president te worden.

Één troost is er wel. Immers, vergelijkingen gaan per definitie mank. Trump is geen Hitler, zelfs geen reïncarnatie. Is geen Mussolini en evenmin een Berlusconi. Donald Trump is een schatrijke ondernemer met politieke ambities, ongetwijfeld een opportunist en populist die zijn kansen schoon ziet in een ideologisch verblinde partij die het eigenlijke probleem van Amerika is.

Trump doet, roept gekke dingen. Waar hij verschijnt, is er onrust. Boze, witte kiezers zouden hem in het Witte Huis willen hebben. Zover is het nog niet. Voor de verkiezingssuccessen van de vastgoedmiljardair kunnen die boze witte kiezers echter geen afdoende verklaring zijn. Immers, ook de Democraten hebben te maken met Bernie Sanders een kandidaat die zich tegen de het establishment afzet en het de huizenhoge favoriet Hillary Clinton veel lastiger maakt dan gedacht.

Dus is er méér aan de hand in het machtigste land van de wereld. Het is wat laat misschien, en het gebeurt op z’n Amerikaans. Maar het heeft er iets van weg dat het grote geld van Wall Street, van de miljardairs, de ondernemers en de mannen die de afgelopen 35 jaar erin zijn geslaagd Amerika naar hun hand te zetten tegen zijn grenzen is aangelopen. Blijkbaar slikken de kiezers niet langer de boodschap dat de overheid de bron is van het kwaad en dat ziek zijn eigen schuld is. Dus eisen de lagere inkomensgroepen of ze nu Republikeins of Democratisch stemmen, hun deel op.

Panisch is het Republikeinse kader. Schrikbarend is het klimaat van angst dat opgeroepen is rond presidentskandidaat Donald Trump. Alleen is de grote vraag waar die angst nu eigenlijk vandaan komt? Wie de Amerikaanse politieke geschiedenis kent, kan zo de nodige anekdotes tevoorschijn toveren over intimidatie, fraude, manipulatie bedrog. President George W. Bush heeft er zijn presidentschap aan te danken.

Er is veel mis in de Verenigde Staten. Racisme is nog altijd een levend ding. De inkomensverschillen zijn schrikbarend. En niet alleen de Democraten hebben moeite gevoelens van opluchting te onderdrukken bij het zien van de chaos in het Republikeinse kamp.

Maar alles bij elkaar is er geen reden te twijfelen aan de veerkracht van het land. Immers, de democratische instituties zijn in beton gemetseld. De vrijheid van meningsuiting is heilig. Soms krijg je zelfs het idee dat ook Amerikanen oog hebben voor de sociale tegenstellingen. Wie weet, snappen ze eens dat vrijheid niets met wapenbezit te maken heeft.

In elk geval kan het geen kwaad als de kiezers de Republikeinse partij die aan de bron staat van de economische crisis van 2007/’08 en de brandhaard in het Midden-Oosten tot de orde roepen. Die alleen het belang van de rijksten voor ogen heeft. Garanties zijn er niet. Maar het is de enige manier om het machtigste land van de wereld gezonder te maken.

Intussen mag Europa ervan uitgaan dat Amerikaanse kiezers in november kiezen voor een Democraat. Liever komt er ook geen Trump in het Witte Huis. Maar liever nog hij dan Tea Partyman Ted Cruz of Marco Rubio of welke andere vertegenwoordiger van het Republikeinse establishment dan ook.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 14, 2016 at 5:02 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: