sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALSOF PRATEN DE STRIJD BEKORT

leave a comment »

De voormalige Britse stafchef Jonathan Powell opende hen de ogen. “We moeten ons voorbereiden op onderhandelingen met de Islamitische Staat”. Volgens Powell is het ook altijd zo gegaan. Zonder onderhandelingen geen vrede.

Misschien is het een geruststellende gedachte. Althans, zo leest Bert Wagendorps instemmende reactie in zijn Volkskrantcolumn. Jan Slagter, voorzitter van MAX, had het er ook al over in het Mediaforum. Het zal. Zoals het ook waar is dat uit de puinhoop van een bombardement, God weet hoeveel, terroristen zullen verrijzen.

Maar wie denkt dat op dit moment praten met IS het begin van een oplossing is, kan zich wel eens verschrikkelijk vergissen. Onderhandelaars van oorlogvoerende partijen zijn er zelden op uit een oplossing te bereiken. Zij willen hun positie versterken, doelen bereiken die op het slagveld onhaalbaar lijken. En waar staat dat praten de strijd bekort? Integendeel, durf ik te beweren.

Praten heeft alleen zin als je de sterkste bent, de tegenstander zo in het nauw gedrongen hebt dat hij geen kant op kan. Een andere zekerheid is dat de vragende partij altijd met een achterstand begint.

Helaas, het is niet anders. Er zullen nog meer doden vallen, onschuldige burgers. De inval van 2003 in Irak was meer dan een blunder. Dat kunnen we onverdraaglijk vinden, onaanvaardbaar. We kunnen ertegen demonstreren. Natuurlijk moet je de oorzaken aanpakken. Maar al met al is er geen keus. De Islamitische Staat heeft ons toch echt de oorlog verklaard en een vijand van dat kaliber moet je bij de strot pakken. Je moet vastbesloten en meedogenloos zijn.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 1, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: