sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

STEMPRINCIPE IS EEN PRACHTIG DING

leave a comment »

Dus kraaien Thierry Baudet en Jan Roos van GeenPeil victorie. En met hen Geert Wilders. Ook SP-leider Emile Roemer is erg blij. Nederland is tégen. Met dank aan tout Den Haag dat het neekamp een aardig end op weg geholpen heeft. Het stemprincipe is een prachtig democratisch ding. Om het doel te bereiken kan het nooit kwaad een strategie te kiezen.

Maar goed, het is de jongens van GeenPeil gelukt Nederland een referendumgedrocht door de strot te duwen, want nee kreeg 61,1 procent en ja 38,1 terwijl het opkomstpercentage van 32,1 procent net voldoende was. Natuurlijk zal D66-leider Alexander Pechtold de niet-stemmers verwijten dat die hun democratische plicht verzaakt hebben. Intussen moet ook hij voorvoeld hebben dat het ja-kamp alleen een kans zou maken als de opkomst lager dan 30 procent zou zijn.

Het zij zo. Gedane zaken nemen geen keer. Nee heeft gewonnen. De kiezers hebben het referendum gelegitimeerd. Misschien dat in Brussel hier en daar een zinnetje wordt aangepast, een Nederlandse noot wordt toegevoegd. Premier Rutte zal zich weer eens in vele bochten moeten wringen. Geen sprake van dat het EU-associatieverdrag met Oekraїne op wezenlijke punten veranderd wordt. Waarmee nog maar eens gezegd, het referendum was van meet af aan een farce.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 7, 2016 at 12:13 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: