sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LIEVER GRAAFT ELITE EIGEN GRAF

leave a comment »

De hoop is vruchteloos, zinloos, nutteloos. Begraaf hem, want het zal nooit zover komen. Liever graven de machthebbers hun eigen graf om iedereen daarmee in te nemen. Want doen aan zelfreflectie, springen over de eigen schaduw, tijdig de noodzakelijke maatregelen nemen? Leren van de geschiedenis? Nee, nee en nog eens nee. Liever bedenken zij slimme, sluwe plannetjes, onmogelijke oplossinkjes voor steeds grotere problemen die hen steeds dieper in de nesten werken.

Het is niet anders. Vernieuwing van het politieke bestel is het toverwoord waarvan D66 eens het monopolie had. Wat heet, de partij van Alexander Pechtold was ervoor opgericht. Omdat, wisten de Democraten, dat het Nederlandse politieke systeem zo zijn beperkingen heeft. De burger had te weinig invloed. Één keer in de vier jaar stemmen, was te weinig. De politieke partijen moesten dringend worden aangepast aan de eisen van de 20e eeuw. De gekozen burgemeester was een kroonjuweel. Enzovoort, enzovoort. Niets is ervan terechtgekomen, behalve dan het referendum-onding.

Geen misverstand. Mits goed gebruikt, kan het referendum een democratisch doel dienen omdat het de burgers dwingt tot betrokkenheid, nadenken over thema’s, betreffende de besluitvorming en het openbaar bestuur. Uiteraard ter zake zijn die thema’s beperkt, nauw omschreven, terwijl de relatie tussen vraagstelling en consequenties helder moet zijn, niet vatbaar voor misverstand.

Niets van dit alles betrof het referendum over het associatieverdrag met Oekraїne. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet haalde zondag in Buitenhof dan ook meer dan haar gelijk toen ze constateerde dat het nee tegen het associatieverdrag uitgelegd moet worden als een stevige tik op de vingers van de elite, uitgedeeld door ontevreden, boze burgers die zich niet gehoord voelen.

Overigens vergat Gerdi Verbeet dat het referendum ook een klap in het gezicht van zoveel Oekraїense burgers die streven naar een serieuze democratie alsmede een bevestiging voor de Russische president Vladimir Poetin dat hij goed bezig is.

Alles valt met alles samen, de wet van Murphy treedt in werking. Want tot overmaat van ramp is de Nederlandse tegenstem een stimulans voor een Brexit, al is het maar omdat het doorgewinterde politici als Nigel Farage van de UKIP en de Conservatieve burgemeester van Londen, Boris Johnson alle kans geeft om het nee in hun voordeel uit te leggen.

De euro, de economische crisis, Griekenland. Hoewel de Europese eenheid het allemaal leek te overleven, sterker werd ze er niet op. En nu vluchtelingen op de grenzen blijven beuken zou het zomaar kunnen dat het Nederlandse referendum net die krachten heeft losgemaakt die het grootse naoorlogse project ineen doet zijgen.

Nee, Nederland is niet alleen verantwoordelijk. Natuurlijk niet. Neem de twee Belgiёn die een terroristenvrijstaat de vrije hand hebben gegeven. Frankrijk, met zijn mistroostige banlieues, Italiё waar ene Berlusconi een decennium lang zijn gang kon gaan. En hoe is het mogelijk dat de Europese Unie de nationaalconservatief en premier van Hongarije, Viktor Orbán, tolereert? Een man die, aldus het blad Politico Magazine, door de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vorig jaar werd begroet met de alleszeggende woorden: ”Hallo, dictator”.

Waar niet in Europa is het mis? Alsof het verleden zijn sporen heeft uitgewist, doemen zelfs in Duitsland doemen naargeestige spoken op. Maar dat ontneemt de politieke elite in dit land niet de plicht na te denken over de woorden van oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Zich af te vragen waarom de Nederlandse kiezers een tik uit willen delen, zich afkeren van burgers die bereid zijn hun leven te geven aan vrijheid en democratie, begrip tonen voor de dictator Poetin en ook nog eens Geert Wilders van de PVV serieuzer nemen dan zoveel capabele, goedwillende, betrouwbare politici die Nederland wel degelijk rijk is.

Eens goed in de spiegel te kijken, kan helpen. Aan zelfreflectie doen, over de eigen schaduw springen dus, lessen trekken uit het verleden om vervolgens vast te stellen dat het politieke bestel toch echt toe is aan een grondige onderhoudsbeurt, het de hoogste tijd is dat burgers hun burgemeester kiezen. Maar zelfreflectie? Over de eigen schaduw heenstappen? Leren van het verleden?
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 11, 2016 at 6:19 pm

Posted in Een mening

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: