sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WAAR LIGT PANAMA, TROUWENS?

leave a comment »

Een jaar geleden nog maar haalde hij een klinkende overwinning. Tegen alle verwachtingen in veroverden de Conservatieven de absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. Waarmee de kiezers David Cameron een tweede termijn gunden om de vruchten te plukken van het zaaigoed.

Want niet alleen had het Verenigd Koninkrijk zijn gelijk gehaald door de eigen munt te handhaven. Hoewel nipt had Cameron ook het Schotse referendum overleefd. Schotland zou binnen het Verenigd Koninkrijk blijven, terwijl de socialistische oppositie besloot de Conservatieven extra blij te maken en een echte socialist als leider te benoemen.

Maar de Britse premier was niet de tijd gegund. Nadat de Schotse tijdbom min of meer onschadelijk was gemaakt, besloot hij een tweede referendumbom op scherp te stellen. Dus mogen de Britten op 23 juni besluiten of zij uit de EU willen stappen.

David Cameron zal zijn verdiensten hebben. In de politieke praktijk is de Britse premier een brokkenmakker masterclass die zichzelf steeds weer in het nauw brengt, en daarmee het land, zijn collega’s, de burgers, de Europese Unie.

Een leugentje om bestwil is dan al gauw geboren. Wat kan het schelen. Niemand die er achterkomt. De bravoure is hem aangeboren. Zijn achtergrond en opleiding staan garant voor de uitvoering.
“Natuurlijk valt mij niets te verwijten. Het gaat om een bedrijf van mijn vader. Geheel legaal. Ikzelf heb nooit iets te maken gehad met Panama. Waar ligt dat land trouwens”?

Maar de waarheid achterhaalt de leugen nu eenmaal razendsnel. “Sorry, sorry. Het spijt me zeer. U begrijpt dat ik mijn overleden vader moest verdedigen. Ikzelf heb altijd netjes belasting betaald en zal u daarom inzage geven in mijn belastingaangifte”.

Ach, ach, ach. Hoe dom kan een politicus zijn? Plotseling begrijp je hoe een wereldrijk in een tijdsbestek van nog geen 100 jaar kan vervallen tot een (schier)eilandje dat nergens bij hoort.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 11, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: