sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘KAN DIT’? VROEG DE TAFELDAME

leave a comment »

De monden vielen open. De heren moesten even slikken. “Hoe hebben we het nou? Zeker een vrouw. Geschiedt er een wonder, en mag je nog niet genieten. Want het naderende kampioenschap van de Britse Premier Leagueclub Leicester City, mijn hemel, is mooier, fantastischer dan het spannendste jongensboek. Een sprookje, een droom”

Toch was de vraag van De Wereld Draait Door-tafeldame, Gwen Pol, minder wereldvreemd dan de voetbalfanaten Tom Egbers en Erik Dijkstra deden voorkomen. “Kan dit”? vroeg ze alleen maar. Immers, Leicester City stond een jaar geleden nog op degraderen. Sterspeler Vardy speelde op z’n 25ste nog bij de amateurs en trainer Ranieri verloor met Griekenland van de Faerör.

Waarop NOS-presentator Tom Egbers verwees naar de overblijfselen van koning Richard III die in Leicester zijn gevonden en herbegraven, ook in 2015 toen het voetbalsprookje begon. Matthijs van Nieuwkerk leek overtuigd.

Maar zelfs de wetenschap dat een assistent Shakespeare heet, geeft een professionele volger niet het recht om vervolgens in katzwijm te vallen. Bedenk op z’n minst dat de Britse voetbalcompetitie een miljardenbal is waarin oliesjeiks, oligarchen, schatrijke zakenlieden en mediamagnaten de dienst uitmaken en de gewone supporters zich vol walging afkeren van het spektakel omdat zij een toegangskaartje niet kunnen betalen.

En dan, als bij toverslag, verslaat het nietige, armetierige Leicester City al die topclubs. Misschien gebeuren er wonderen anno 2016. Vardy zal een fantastische spits zijn. Maar in een wereld waarin corruptie, matchfixing en zelfs dopinggeruchten opspelen, mag van een beetje serieuze journalist meer worden gevraagd dan amechtige bewondering.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 12, 2016 at 12:34 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: