sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN SPIEGEL VOOR DE DICTATOR

leave a comment »

Een geitenneuker zou ik de Turkse president Tayyip Erdogan niet durven noemen. Maar een dictator wel, net als collega Vladimir Poetin van Rusland. Waar de heren precies op uit zijn, staat in de sterren geschreven, daarentegen moet niemand verbaasd zijn als het te maken heeft met een hevig verlangen naar een wereldrijk.

Erdogan en Poetin. Beide presidenten maken de oppositie monddood, vermoorden tegenstanders of sluiten hen op. Ook zien ze er niet tegenop een oorlog te ontketenen, verkiezingen te manipuleren, de burgers voor te liegen, vliegtuigen neer te schieten. Erdogan heeft een paleis waarvan de sultans slechts konden dromen. Naar verluidt weet ook Poetin hoe hij zichzelf moet belonen.

De intimidatiekunst verstaan beide mannen bijzonder goed. Logisch, want dictators willen vrees inboezemen. Gevoel voor humor en nuance horen daar niet bij. Dat had de Duitse cabaretier Jan Böhmermann kunnen bedenken toen hij de spot dreef met de Turkse president. “Domme zak, laf en bekrompen. Houdt van minderheden onderdrukken”, las hij voor op de ZDF.

“Domme zak, laf en bekrompen. Onderdrukker van minderheden”. Voor Erdogan is het genoeg een aanklacht in te dienen. “Een misdaad tegen de menselijkheid”, gaf een woordvoerder als motief. Misschien zijn de meningen verdeeld over de kwaliteit van Böhmermanns gedicht. Feit is dat de Duitse cabaretier een echte dictator een spiegel durfde voor te houden.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 13, 2016 at 12:02 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: