sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘EEN SLIJPSTEENTJE VOOR DE GEEST’

leave a comment »

Vierenveertig jaar is hij inmiddels, Dyab Abou Jahjah. Niet meer zo jong, naar eigen zeggen, ‘iets meer bezonken’, en naar het schijnt nog even intelligent als toen hij tien jaar geleden de lage landen in vuur en vlam zette met zijn AEL, de Arabisch Europese Liga die opkwam voor de rechten van immigranten.

Dyab Aboe JahJah heeft de beweging Movement X opgericht als eerbetoon aan de in 1965 vermoorde Amerikaanse moslimstrijder Malcolm X. Ook heeft hij een spraakmakende column in de Belgische krant, De Standaard. Aboe Jahjah wil niet meer splijten zoals in zijn jonge dagen, maar binden. Streeft naar integratie op basis van identiteit, naar, met andere woorden, een harmonieuze samenleving waarin alle groepen, dus ook moslims, gelijke rechten hebben en constructief samenwerken.

Mooi dus dat de hoofdredacteur van het NRC Handelsblad, Peter Vandermeersch, de columns in De Standaard waardeert. “Een slijpsteentje voor de geest”, looft hij in dezelfde krant de producties en voelt zich daarbij gesterkt door prominenten als oud-premier Guy Verhofstadt, David van Reybrouck en Paul Scheffer.

De hoofdredacteur begrijpt dan ook niets van de Nederlandse schrijvers onder wie, Marcel Möring en het echtpaar Jessica Durlacher, Leon de Winter die dreigen de uit het Nederlandse verzet voorgekomen uitgeverij, De Bezige Bij, te verlaten omdat die Abou Jahjah een contract heeft aangeboden. “Waarmee ze hem monddood willen maken”. En: “Ik word erg treurig van mijn nieuwe vaderland’.

Maar waar slaat die reactie eigenlijk op? Er zijn mensen die Abou Jahjah een antisemiet noemen. Hijzelf houdt het op een overtuigd antizionist. Ongetwijfeld is het laatste woord daarover nog niet gezegd. Niettemin is het het goed recht van mensen zich niet lekker te voelen bij een uitgever die alle ruimte geeft aan een auteur die het bestaansrecht van Israёl ouderwets ontkent en de Joodse staat gelijkschakelt aan Nazi-Duitsland.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 18, 2016 at 12:02 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: