sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HIJ WIL ÉÉN DEMOCRATISCH PALESTINA

leave a comment »

In 2000 waren Israёl en de Palestijnen in Camp David het vrijwel eens. Gaza en de westelijke Jordaanoever waren het probleem niet. Een onafhankelijk Palestina was op een haar na gevild. Waarop Jeruzalem een te groot struikelblok bleek.

Bill Clinton, de 42ste president van de Verenigde Staten en echtgenoot van misschien wel de 45ste bewoner van het Witte Huis, herinnerde een kritische vragensteller aan het bijna-akkoord waarvoor hij zich indertijd zo had ingespannen.

Want was er een mooier afscheid denkbaar dan de beëindiging van het Palestijns-Israёlische conflict dat al sinds de oprichting van de Joodse staat op 14 mei 1948 het politieke klimaat in het Midden-Oosten door en door vergiftigt.

Intussen lijkt de vrede verder weg dan ooit. Militair is Israёl nog altijd superieur. Op het diplomatieke front slagen de Palestijnen er steeds beter in hun tegenstander in het defensief te drukken. Een propagandaslag is gaande die herinneringen oproept aan de tijd dat linkse, progressieve babyboomers in Londen, in Chicago, in Amsterdam en Parijs de straat opgingen om de Amerikanen in Vietnam een halt toe te roepen. Om het blanke apartheidsregime van Zuid-Afrika te veroordelen, om de plaatsing van kruisraketten te stoppen. Om uiting te geven aan hun woede over het verfoeilijke kapitalisme, kolonialisme, uitbuiting, de macht van de wapenfabrikantentijd, en wat niet al.

Anno 2016 staat Israёl symbool voor racisme, uitbuiting, kolonialisme en het Palestijnse volk voor het machteloze slachtoffer. Net als in de hoogtijdagen van Vietnam en de kruisraketten, speelt het geweten zozeer òp, dat leden van de gevestigde klasse zich solidair verklaren en regeringen bereid de demonstranten tegemoet te komen.

Het is oorlog. Het gaat om goed en kwaad. Emoties doen zich gelden. De BDS-beweging die strijdt voor een boycot van Israёl, timmert steeds harder aan de weg. Voor velen staat Israёl op één lijn met Zuid-Afrika en Nazi-Duitsland.

En dan verschijnt in Nederland de activist Abu Jahjah en voormalige voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL) na een afwezigheid van ruim tien jaar weer op het toneel. Vrij Nederland tekent in augustus 2014 op dat de nieuwe Abu Jahjah wil binden, bruggen bouwen, en daarom de beweging Movemement X heeft opgericht.

Die brug betreft de allochtonen en de autochtonen, de moslims en de niet-moslims. Maar Israёl blijft daarvan uitdrukkelijk uitgesloten. Want hij haat het land, hij haat de zionisten. Vindt de vergelijking met nazi-Duitsland gerechtvaardigd en acht gewapend verzet tegen het onrecht gerechtvaardigd.

Het huidige Israёl, stelt Abu Jahjah, moet worden ontmanteld, en vervangen door een democratische staat op de historische grond van Palestina. “De ontmanteling van Israёl. Gewapend verzet”. Me dunkt dat Abu Jahjahs sympathisanten daar hun gedachten eens over laten gaan. In elk geval is er geen woord Spaans bij.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 16, 2016 at 7:28 pm

Posted in Een mening

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: