sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TOEN KWAM DE KLAD IN HET MODEL

leave a comment »

Heel, heel lang geleden was Nederland een zwaar verdeeld land. Hoge muren scheidden de diverse bevolkingsgroepen, met elk hun eigen leefwereld. Eigen kerken, eigen scholen, eigen clubs, eigen politieke partijen en eigen media voedden het denken en handelen van de burger.

Dit zuilensysteem leidde het land door driekwart van de twintigste eeuw. En zo kregen katholieken katholieke ideeёn mee, socialisten socialistische, liberalen liberale. Je zou kunnen zeggen, dat iedereen wist waar ie met de ander aan toe was. Misschien was dat ook wel het grote geheim van de tevreden en in elk geval welvarende samenleving die zich ontwikkelde.

Toen kwam de klad in het Nederlandse model. Tegen de eeuwwisseling restten van de zuilen weinig meer dan wat verspreide brokstukken, en kijken wij meewarig terug op de tijd dat de burgers gevangen zaten in door God en ideologie geleverde zekerheden.

Trots wijzen wij nu op de waardevrije, onafhankelijke zekerheden die anno 2016 tot ons komen. Zekerheden die nauwelijks twijfel toelaten, maar in de praktijk vaak weinig meer dan meningen zijn die horen bij bevolkingsgroepen die door hoge muren van elkaar gescheiden zijn.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 25, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: