sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE COMMISSARIS LEVERT EEN TON IN

leave a comment »

Geen haan die ernaar kraaide, maar als bij toverslag was de mededeling daar: De 59-jarige Commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma, wordt burgemeester van Eindhoven. Nou ja, de gemeenteraad heeft hem voorgedragen, de Kroon moet nog beslissen. Maar dàt, weet iedereen, is een formaliteit.

Waarmee het prominente VVD-lid het stokje overneemt van burgemeester Rob van Gijzel. Ongetwijfeld is John Jorritsma een kundig man. In elk geval kent hij als oud-burgemeester van Craendonck en oud-directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij het klappen van de zowel de bestuurlijke als de economische zweep in de regio. Wellicht roept hij na verloop van tijd warme gevoelens bij de burgers op.

Toch is het een beetje vreemde benoeming, al is het maar omdat de Commissaris van de Koning in Friesland 230.00 euro per jaar verdient en de burgemeester van Eindhoven het moet doen met iets meer dan de helft. Geen idee wat de beweegredenen van het prominente VVD-lid John Jorritsma zijn om van de mooiste provincie van het land, terug te keren naar het diepe zuiden voor een zo karige beloning. Maar een verklaring zou wel zo aardig zijn.

Al met al is de voordracht van de Eindhovense gemeenteraad een verschil van nacht en dag in vergelijking met 2008 toen de kiezers hun voorkeur in een referendum kenbaar konden maken. Toegegeven, de keuze was beperkt tot twee PvdA’ers van wie de geboren Eindhovenaar en vurig PSV-supporter Rob van Gijzel er één was. Sceptici beschouwden het referendum als een farce, bedoeld om te mislukken. De kandidaten moesten hun kandidatuur wel aan de man brengen. Er was debat. Er was tenminste iets dat op een keuze leek.

Zelfs lijken de burgers redelijk tevreden over de periode Van Gijzel. Dus vraagt een enkeling zich af waarom de kiezers in 2016 zijn buitengesloten? Waarom er geen verkiezingen zijn gehouden, maar dan serieuze? Met meer kandidaten van meer partijen?

Written by sjonkritmeester

June 3, 2016 at 12:11 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: