sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLEEN WONDER KAN EU NOG HELPEN

leave a comment »

De commentatoren in dit land durven de prognose al aan nu de peilingen voorzichtig wijzen op een zege van het Blijfkamp. Is het de dood van het Lagerhuislid Jo Cox die de Britse kiezers tot bezinning heeft gebracht? Met dank aan Winston Churchill in elk geval want hij zou zeker vóór hebben gestemd. Oef! Europa kan weer verder. Op naar het volgende compromis.

Hé, de stemming over de Britse uittreding uit de Europese Unie moet nog plaatsvinden. Ook is de woede op het eiland nog even groot als vorige week omdat Engeland Engeland niet meer is, en dat allemaal Europa’s schuld is. Waarbij komt dat een Brexit nou net de dreun kan toedienen die de EU nodig heeft en er wellicht toe zal leiden dat de politici op het continent zich realiseren dat zij haast moeten maken met de creatie van een werkbare democratische politieke eenheid..

Maar het misschien-gehalte is te groot, moeten de twijfelaars bedacht hebben. De EU zit te gecompliceerd in elkaar. De bestuurstructuur is te complex. Je hebt ook zonder het Verenigd Koninkrijk nog altijd te maken met 27 lidstaten, met 27 belangen. Bovendien krijgt het machtige Duitsland nog meer macht, nog meer invloed op het sociaaleconomische beleid waarover zoveel vragen vallen te stellen.

Al met al lijkt een voortzetting van het Britse lidmaatschap geen stimulans voor serieuze verandering. Of een Brits vertrek die wel biedt, is maar zeer de vraag. Het Grondwetreferendum van 2005, de Griekse schuldenkwestie toonden de betrekkelijkheid van de Europese manier van politiek bedrijven al aan. Steeds weer hameren de kopstukken, de verdedigers van het EU-standpunt op de jaren van vrede, de welvaart, het welzijn. Om, als dat onvoldoende is, oorlog, hel, verdoemenis en massale werkloosheid te prediken.

Niet dat het helpt want kiezers zijn eigenwijs. Fransen en Nederlanders stemden in 2005 tegen, de Grieken kozen een extreemlinkse regering. Maar dan heeft Brussel nog altijd zijn apparaat beschikbaar van kunstgrepen, uitstelmogelijkheden, compromissen en in laatste instantie het machtswoord. Waarbij de EU zich bewezen heeft als een instelling die doorgaat, en dóór.

Met een Brexit zal het niet anders gaan. Mèt en zonder het Verenigd Koninkrijk blijven de oeverloze vergaderingen en compromissen voorafgaan aan de EU-besluiten, -regelingen en wat niet al. Wemelt het in Brussel van lobbyisten en multinationals, en zullen de pro-Europese partijen hosanna roepen omdat zij de feiten hebben.

“De feiten”. D66-leider Alexander Pechtold had het er in het opinieprogramma Buitenhof ook al over. Hij heeft de feiten. “Maar wat zijn die feiten dan”? In elk geval is niet iedereen even enthousiast over het soort banen dat een partij als D66 in het vooruitzicht stelt.

Geen nieuws is dat de EU voor de grote problemen zelden een bevredigende oplossing vindt. Zo etteren de economische crisis en de Griekse schuldenkwestie maar door. Met de Turkse dictator Erdogan is een vluchtelingenakkoord gesloten. Het levert Turkije miljarden op en de vluchteling is zijn leven lang niet zeker, is alles wat je ervan zeggen kan.

Overal komen nationaalpopulistische bewegingen op. In Frankrijk wacht Marine Le Pen op haar kans, Wilders’ PVV zou goed zijn voor 37 Tweede Kamerzetels, Rome heeft een burgemeester, lid van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. In Polen en Hongarije tarten extreemrechtse regeringen democratische waarden. En Poetin blijft gevaarlijk bezig.

Een Brexit helpt vermoedelijk niet, maar de overwinning van het Blijfkamp evenmin. Net als zijn collega’s op het continent heeft premier David Cameron te maken met een diep verdeeld land. Net als zijn collega’s staat hij onder grote druk.

Alleen een wonder kan de Europese Unie nog helpen als een instelling die verder kan. Anders wordt het de Kladderadatsch.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 20, 2016 at 5:25 pm

Posted in Een mening

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: