sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

JESSE KLAVER MIST VOOR OPEN DOEL

leave a comment »

Tom-Jan Meeus, politiek commentator van het NRC Handelsblad, is niet de eerste de beste journalist. Zijn column Haagse invloeden wordt vaak geciteerd. Ook de nieuws- en opinierubrieken van televisie en radio weten zijn menig te waarderen. Dus moet het wel waar zijn als hij schrijft dat de PvdA vorig jaar open stond voor een fusie met GroenLinks.

Toenmalig fractieleider, Bram van Ojik was bereid die mogelijkheid te onderzoeken. Zijn opvolger Jesse Klaver voelde daar echter niet voor. Klaver gokt erop dat GroenLinks zijn linkse tegenvoeter volgend jaar overtroeft bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Aldus Tom-Jan Meeus. De kans dat de pas 30-jarige fractieleider van GroenLinks met een klinkende overwinning zijn gelijk haalt, is trouwens niet gering. Ook in Duitsland en Belgiё zitten de Groenen in de lift, terwijl de sociaaldemocraten overal in Europa door de diepste dalen gaan.

Bovendien verdient de PvdA geen mededogen. Politiek leider Diederik Samsom zou niet anders hebben gehandeld hebben. Zo weigerde hij na zijn verkiezingstriomf in 2012 nog de SP serieus te nemen zoals zijn voorgangers steeds weer D66 aan een touwtje hielden.

Vaak gaat het goed. Immers, het gaat om de macht, om het nù. “Onderhandelen vanuit een positie van kracht”, schrijft het Handboek van de politicus, les 1, voor. Daarna ziet diezelfde politicus wel weer. Maar dat is les 2.

Waarmee Jesse Klaver bewijst niet meer dan een gewone politicus in wording te zijn, een politicus zoals er dertien in een dozijn gaan. Erger nog, hij begaat een vreselijke fout, een blunder, misser van de eerste orde. Want niets heeft dit land zo nodig als een radicale hervorming van het partijenbestel. Een fusie tussen GroenLinks en de PvdA had een eerste stap kunnen zijn.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

June 20, 2016 at 12:04 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: