sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GEEF VERKIEZINGEN NIET DE SCHULD

leave a comment »

Dus wat doet David van Reybrouck maar weer eens? Na het Brexitreferendum-echec ziet hij opnieuw zijn kans schoon en schrijft een brief naar The Guardian waarin de Belgische auteur voor de zoveelste keer pleit tegen verkiezingen en vóór loting. “Want”, stelt hij, “loting is democratischer zoals het oude Athene al aantoonde”.

Ach, het oude Athene. Ook in de Middeleeuwse Italiaanse stadstaten Venetiё en Florence deden ze het met loting. “En ging dat niet heel lang goed”? Volgens Van Reybrouck bevindt de democratie hier, zich in elk geval in een diepe crisis. “Het vertrouwen is in een vrije val beland”, betoogt hij al jaren.

Voor de schrijver, oud-hoogleraar en winnaar van vele prijzen heeft het politieke bestel waarbij burgers hun vertegenwoordigers kunnen kiezen wel zo’n beetje afgedaan. Nee, aldus Van Reybrouck, dan is loting een veel democratischer systeem, juist vanwege de willekeur. Iedereen kan afgevaardigde worden, en niet alleen degenen die op een lijst terechtgekomen zijn.

Loting. Het oude Athene, Venetiё. De wereld weet hoe het afgelopen is. Niettemin kan er misschien iets moois groeien uit Van Reybroucks gedachtegang, ook al verwart hij hier verkiezingen met referenda. Want dat er iets niet helemaal goed gaat, behoeft geen betoog. Te veel burgers voelen zich onvoldoende vertegenwoordigd. Politici halen de vreemdste capriolen uit. Het eigenbelang viert hoogtij.

Alleen is het niet waar dat het vertrouwen in de democratie ontbreekt. Integendeel, het vertrouwen is nooit zo groot geweest. Geef in elk geval niet de verkiezingen de schuld. Kom niet aan de politieke partij waarin gelijkgezinden elkaar kunnen vinden. Het is de enige zekerheid die een willekeurige burger heeft.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

July 1, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: