sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VOOR HEM IS ISRAËL HET GROTE KWAAD

leave a comment »

Links heeft het vaak over rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid. Solidariteit met de zwakkere lijkt een constante. Of vrijheid en democratie erbij horen, is niet altijd even duidelijk. Maar vooruit, in het Nederland van 2016 mag je daarvan uitgaan, toch?

Niets mis dus met het principe, ook al leert de geschiedenis dat linkse keuzes in de dagelijkse praktijk niet altijd even gelukkig uitvallen. In elk geval waren leiders als Stalin, Mao, en Fidel Castro indertijd best wel populair. Maar vooruit, het merendeel van die supporters is tot inkeer gekomen, en als het om foute keuzes gaat, doen links en rechts weinig voor elkaar onder.

Voor de uit Libanon afkomstige politieke activist en publicist, Dyab Abou Jahjah is Israёl het grote kwaad. Hij begon zijn carrière op links als socialist en Arabisch nationalist. Jahjah vindt dat immigranten in Europa recht hebben op het behoud van de eigen cultuur.

Maar is de VPRO nu links? Is De Bezige Bij links? Vroeger wel. Zijn het NRC Handelsblad en de Belgische krant, De Standaard links? Mmm. Is Ilja Pfeijffer links? Of ‘Onze man in Teheran’, Thomas Erdbrink, winnaar van de Zilveren Nipkowschijf en presentator van het VPRO-programma Zomergasten? Geen idee. Het zijn nu eenmaal verwarrende tijden.

Misschien doet het er ook wel niet toe. Wat rest, is de vraag waarom zij er unaniem voor kiezen om Dyab Abou Jahjah een podium te geven, al is het maar omdat ik denk dat zij daar flink spijt van zullen krijgen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 4, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: