sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

AANVANKELIJK DENK JE, DALLAS!

leave a comment »

Aanvankelijk denk je, Dallas! Natuurlijk, de miljoenenstad in Texas waar de Republikeinen heer en meester zijn. Waar Kennedy is vermoord. J.R. Ewing maakte er furore. Daar, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten waar 276 gevangenen in de dodencel zitten, zullen de Afro-Amerikanen ook wel te maken hebben met racistische politie-agenten.

Dan komen de verhalen naar buiten, over de zwarte hoofdcommissaris David Brown. Groot geworden in een arme wijk in de wetenschap dat je de politie op afstand moest houden. Om in 1983 in dienst te treden bij het Dallas Police Department, om daar niet meer weg te gaan.

Commissaris Brown weet hoe het systeem werkt. Zo kwam zijn jongere broer om bij een vuurgevecht. En hij was in 2010 nog maar enkele weken hoofdcommissaris toen zijn zoon werd doodgeschoten, maar niet nadat hij een politieagent en een burger had vermoord. .

Dallas. Waarom koos de veteraan Micah Johnson Dallas uit? Natuurlijk, hij kwam zelf uit de buurt. Maar dan had hij ook kunnen weten dat juist het Dallas-politiekorps mag rekenen op lovende commentaren vanwege de transparantie en het succesvolle beleid om de burger op te zoeken, tegenstellingen te overbruggen en agenten die over de schreef gaan te straffen. Succesvol omdat het beleid wordt vertaald in lage misdaadcijfers.

Wat weer niet wil zeggen dat de positie van hoofdcommissaris David Brown onomstreden is. “Politievakbonden”, meldt de krant The Observer, “staan wantrouwend tegenover het softe beleid van toenadering en eisten nog geen jaar geleden zijn aftreden”.

David Brown kreeg de steun van het gemeentebestuur. Alle nieuwsmedia schreven vrijdag over de ontspannen relatie tussen demonstranten en politie. Waarop Micah Johnson zijn halfautomatische AE-15 leegschoot. Ongetwijfeld had de schutter een vergunning. Maar dat zal de discussie niet zijn. Des te interessanter is de vraag of hoofdcommissaris David Brown in functie kan blijven.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

July 11, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: