sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LINKS IS WEL DEGELIJK IETS GAANDE

leave a comment »

Maurice de Hond geeft op http://www.peil.nl de PvdA 9 Tweede-Kamerzetels. Een plusje als je dat aantal vergelijkt met de acht waarop de partij van Diederik Samsom maandenlang gebivakkeerd heeft. Maar de wereld weet beter want bij de verkiezingen 2012 waren het er 38. Geen nood, hopen de sociaaldemocraten. We krijgen nog de lijsttrekkerverkiezingen voordat Nederland in mei 2017 naar de stembus gaat. En dan komt het allemaal weer goed.

Misschien, misschien niet. In een jaar kan veel gebeuren. De winnaar van 2015 kan zomaar de verliezer van 2016 zijn zoals de Britse (ex-)premier David Cameron heeft ervaren. En wie had gedacht dat de onverdachte socialisten Jeremy Cobdyn in Engeland en Bernie Sanders in de Verenigde Staten zoveel los zouden maken?

Amerika en Engeland zijn Nederland niet, de tegenstellingen mogen er scherper zijn, de opkomst van Cobdyn en Sanders toont aan dat er in het Westen op links wel degelijk iets gaande is. Dat de zogeheten Derde Weg, het meegaan van de traditionele sociaaldemocratische partijen in de neoliberale gedachtegang van kleinere overheden, begrotingsevenwichten en een soberder verzorgingsstaat zijn grenzen heeft bereikt.

Intussen doet de PvdA er alles aan om het predicaat sociale rechtvaardigheid overeind te houden. Maakt zich sterk voor het klimaat, voor een menswaardig vluchtelingenbeleid, voor het aan banden leggen van de bonussen. Etcetera, etcetera.

Soms duiken er zelfs berichten op over toenadering tussen links. Maar vier jaar geleden won de PvdA-weerzin tegen de SP het nog ruimschoots van de twijfels over een coalitie met de VVD, en dat is Emile Roemer niet vergeten terwijl Jesse Klaver van GroenLinks gelooft dat hij in 2017 op z’n minst de leider is van de grootste partij op links.

Centraal staat het politieke eigenbelang. Het is overal hetzelfde, dus ook in Nederland. Doe je werk! Wie moet de PvdA in 2017 naar de overwinning leiden? Diederik Samsom wil. Lodewijk Asscher denkt na. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb is ìn, maar ziet niets in lijsttrekkerverkiezingen.

Dus verzoeken 13 burgemeesters Aboutaleb om zich alsnog beschikbaar te stellen, en doen daarmee indirect een beroep doen op de partij om af te zien van verkiezingen. Dertien burgemeesters, allemaal mannen, die schrijven dat het land een leidsman nodig heeft die de thermiek in de huidige samenleving aanvoelt en die de goede krachten bundelt en versterkt, maar ook de grenzen van onze rechtsstaat scherp bewaakt.

Misschien zijn het er niet zoveel als je weet dat het land 80 burgemeesters van PvdA-huize heeft. Misschien is Ahmed Aboutaleb de perfecte keuze. Je zou kunnen zeggen dat de burgemeesters hun nek uitsteken. Intussen steken zij wel de overgebleven kandidaten een mes in even zo vele ruggen. Immers, of die kandidaat nu Samsom, Asscher of Piet Jansen heet. Voor hen is hij duidelijk tweede keus..

Ach, al was er maar één burgemeester die een poging had ondernomen om een serieuze richtingendiscussie te beginnen in plaats van een voorkeurstem uit te brengen. Die beseft dat het PvdA-probleem niet uniek is, maar alles te maken heeft met het feit dat burgers zich niet meer herkennen in de traditionele partijen. Die durft aan te dringen op een drastische hervorming van het politieke bestel. En eist dat burgers hun eigen burgemeester kiezen!
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

July 11, 2016 at 7:05 pm

Posted in Een mening

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: