sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GEVAAR VOOR DE VOLKSGEZONDHEID

leave a comment »

Het gaat maar door. Na het voetbal en het wielrennen zijn de Olympische Spelen aan de beurt. Het gaat maar door. “De luister- en kijkcijfers, mevrouw en meneer, zijn het criterium. Daar doen wij het voor”, melden de omroepbazen.

Het gaat maar door. Aanslagen, coups en tegencoups, de Brexit, Amerikaanse verkiezingen. Ach, wat doet het er allemaal toe. “We hebben Nieuwsuur toch, het Journaal en EenVandaag. Voor duiding kun je terecht bij de BBC. Of heb een beetje geduld. In september zijn De Wereld Draait Door en Eva Jinek weer terug. Trouwens, wat is er mis met de mening van Mart Smeets en Evert ten Napel”?

Geen kritiek. Propaganda is het toverwoord. We zijn supporters, Nederlanders, immers. Toegegeven, Dione de Graaff en Herman van der Zandt waren een verademing in de Avondetappe. Intussen gaat het maar door, de Sportzomer van 2016. Een beetje luisteraar en kijker wordt er knettergek van.

Logisch dus dat KRO’s De Reünie de deelnemers van de Olympische Spelen in Sydney, 2000 had uitgenodigd om herinneringen op te halen. Nooit heeft een Nederlandse ploeg zo goed gepresteerd. We herinneren ons Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Anky van Grunsven, Leontien van Moorsel. Vijfentwintig medailles haalden de sporters waarvan er 12 de kleur goud hadden.

Een feestuitzending zou je denken. Maar wat bleek? Topsporters zijn vooral egocentrische, ongelukkige mensen. “Ik was vervelend tegen mijn moeder”, zei de judoka. “Ik had alleen maar oog voor mezelf”, aldus de zwemster. Egocentrisch waren ze allemaal. Leontien kreeg anorexia.
Een levensgroot trauma was het gevolg van een foute wissel. De hordenloper viel in een wel heel diep zwart gat.

Niet alles was kommer en kwel. Maar een omroepbaas zou zich kunnen bedenken dat al die propaganda voor het sportheldendom niet alleen gekmakend is, maar ook nog eens een groot gevaar voor de volksgezondheid.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

July 26, 2016 at 12:30 am

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: