sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET IS ONZE EIGEN SCHULD

leave a comment »

De laatste levensdruppel is er allang geleden uitgeperst. Toch gaan we ermee door. Belangen staan natuurlijk op het spel. Conservatisme is de mens aangeboren. Veranderingsgezindheid heeft meer weg van een natuurlijke drift die vroeg of laat een uitweg zoekt. Vooral jongeren hebben er last hebben. Immers, zij moeten leren ermee om te gaan, en niet iedereen is daar even bedreven in. Misschien dat we er daarom zo bang voor zijn. Ja, ons tot het uiterste ertegen verzetten.

Het gaat bijna altijd gepaard met piepen, kraken en geknars. In negen van de tien gevallen lukt het de zaak bij elkaar te houden. Breuken te lijmen, de schade te beperken. Maar eens in de zoveel tijd is er geen houden aan. Nog even, dan stort de boel met klaterend geweld in elkaar. Of geruisloos. Ook dat kan. We weten het. Er zijn te veel voorbeelden om op te noemen. Denk aan het Romeinse Rijk, de Franse monarchie, het Sovjetimperium, de Zuid-Amerikaanse dictaturen. We hebben het over de politiek en het systeem dat erbij hoort.

Onbegrijpelijk is de mens. Het is niet eens een vraag. Je hebt de voorhoede, de twijfelaars en zij die tegenhouden. Zelfs heb je de terugkeerders. Niemand zal ontkennen dat de wereld verandert. Je ziet het. Merkt het. Voelt het. Proeft het. Het hangt in de lucht. Niets blijft hetzelfde. Het is een eeuwigdurend proces. We passen ons aan. Verzetten ons. Proberen richting te geven. Slaan waarschuwingen in de wind, negeren stoptekens. Trappen plotseling de rem in, om dan weer plankgas te geven. Trekken net iets te vaak de verkeerde lessen uit een geschiedenis die nooit hetzelfde is.

Alles bij elkaar is het reden genoeg om geen medelijden te hebben met ons mensen van de 21ste eeuw die de problemen boven het hoofd dreigen te groeien. Het is eigen schuld. Dikke bult. Niemand uitgezonderd. We doen allemaal mee. Het is de fopspeen van het systeem dat ons zou moeten behoeden voor al te grote clashes.

In de theorie ziet dat systeem er overigens prima uit. Wijs geworden van eerdere ervaringen begreep de politieke elite nog niet eens zo heel lang geleden dat zij er niet onderuit kwam, in onze contreien tenminste: Het volk moest de baas zijn. Moest rechten krijgen. Medeverantwoordelijk worden. De kunst was om de macht in handen te houden. We noemen het democratie.

Met vallen, opstaan en het nodige geweld is dat de afgelopen 150 jaar redelijk goed gegaan. Al met al zijn we rijker, welvarender geworden. We hebben auto’s, treinen en vliegtuigen om ons te verplaatsen. Van de tandarts hoeven we alleen de rekening te vrezen. We dachten al dat we er waren. De wereld in onze zak hadden. De economie zou blijven groeien.

Toen kwam Pim Fortuyn. Het financiёle systeem groeide uit zijn voegen. Er is een crisis, de ergste sinds de jaren 1930. En last but not least, doemen demonen uit het verleden op. Enthousiastelingen laten hun dromen de vrije loop. Bange mensengroepen storten zich in de armen van leiders die het onmogelijke beloven.

Het is om gek van te worden. In Nederland vormen VVD en PvdA de regering. D66, ChristenUnie, SGP doen volop mee. Nooit in de geschiedenis had de oppositie een zo grote inbreng. Mooi toch! Punt is, niet de meerderheid maar een minderheid drukt haar zin door, en dat kan nooit de bedoeling zijn van het systeem dat per definitie de beslissing in handen legt van de helft plus 1.

Juni 2014. Zomer. Onweer. Warm. De wereld draait door. De elite doet wat zij altijd doet, houdt zich vast aan de macht. Je kan het onwil noemen. Van een complot is geen sprake. Alle seinen staan op rood. Geruisloos zal het niet gaan. Of wel! Hoe het zij, de vermolmde resten van het politieke systeem staan op instorten. Het is niet anders. Het gaat zoals het gaat. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat er iets beters voor in de plaats komt zodat de democratie de noodzakelijke ruimte krijgt.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 9, 2014 at 6:05 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: