sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WIE GELOOFT NOG IN LINKSE PVDA?

leave a comment »

Indien geen betere kandidaat zich meldt, is Europarlementariёr Paul Tang bereid mee te dingen naar het leiderschap van een linkse PvdA. Jeremy Cobdyn en Bernie Sanders zijn zijn voorbeelden. Partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher acht hij ongeschikt omdat zij symbool staan voor vier jaar bezuinigen en hervormen. Voor rechts beleid dus.

Ach heremejee. Vorige week nog schoof de hoofdredacteur van Joop.nl de morsige historicus Maarten van Rossem naar voren om precies dezelfde redenen. In het NRC Handelsblad voegt Tang eraan toe dat hij in elk geval een coalitie met de VVD zal uitsluiten. Want tot twee maal toe is nu wel bewezen dat de kiezer een dergelijke combinatie niet begrijpt, met alle gevolgen van dien, herinnert de Europarlementariёr aan de fatale afloop van Paars en de desastreuze opiniepeilingen voor de PvdA, nù.

Op het eerste gezicht heeft Paul Tang een punt. In strategisch opzicht is het op voorhand een misser. Want de VVD uitsluiten? Premier Mark Rutte wrijft zich in de handen. Hij sluit niemand uit, hoeft in geval van nood geen belofte te breken en ziet het al helemaal voor zich, het derde kabinet-Rutte, bestaande uit VVD, CDA, D66, en eventueel de ChristenUnie.

En bovendien, een linkse PvdA? Daar gelooft toch niemand meer in.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

September 6, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a comment