sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PROBLEEM BEGINT BIJ RIJKE BLANKE

leave a comment »

Vorig jaar augustus stak de onrust voor het eerst de kop op, in Ferguson, Missouri; New York, Chicago, Cleveland volgden. In North Charleston moet een politieman zich verantwoorden voor moord, en nu brandt Baltimore weer. Het proces voltrekt zich volgens een vast patroon. De politie arresteert een Afro-Amerikaan die dat met de dood bekopen moet, waarop de zwarte gemeenschap in actie komt.

Natuurlijk, 150 jaar na de Burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij is in de VS op rassengebied best wel het een en ander gebeurd. Ook na de moord op Martin Luther King heeft de tijd niet stilgestaan. De burgemeester van Baltimore is een Afro-Amerikaan. Zelfs heeft het machtigste land van de wereld een zwarte president.

Veel is perceptie. Door welke bril kijkt de waarnemer? De media kunnen de nadruk leggen op zwarte relschoppers, tuig, gangs. Zij kunnen er ook op wijzen dat het optreden van de politie past in een klimaat waarin vooroordelen, racisme, discriminatie nog altijd welig tieren.

Blank en zwart hebben in Amerika gelijke rechten. Maar hebben zij ook gelijke kansen? En wat is het recht waard als je begint met een schier onoverbrugbare achterstand? Punt is dat de Verenigde Staten van Amerika een probleem heeft dat verder strekt dan het optreden van de politie van Ferguson, New York of Baltimore. En dat probleem begint bij de rijke blanken.

Written by sjonkritmeester

April 29, 2015 at 12:12 am

Leave a comment