sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

AANSLAG WAS GEEN VERRASSING

leave a comment »

De moslimgemeenschap in Europa toont zich overrompeld door de omvang van de aanslagen in Parijs. Lijkt oprecht geschokt. Ook in niet-moslimkringen lijkt de klap van de aanslagen nog harder aangekomen dan de vorige keer, in januari. Vanwege de willekeur. Omdat het zo gewoon is, om op een terrasje te zitten of een concert bij te wonen. Omdat het blijkbaar iedereen kan overkomen.

“Ik heb Parijs nooit zo bang gezien als nu”, vertelde Saskia Dekkers van Nieuwsuur die al 20 jaar in de Franse hoofdstad woont. Ze kon het ook uitleggen. Immers, de slachtoffers van januari waren medewerkers van het blad Charlie Hebdo of Joden. ‘Je suis Charlie’, was bijna iedere niet-moslim in West-Europa. Maar in hun hart moeten al die mensen maar wat blij zijn geweest dat zij niet Charlie waren, maar Jacques of Marie.

Voor een aantal moslims zat er in elk geval een ratio achter de aanslag van januari. Want Charlie had de Profeet beledigd, en Joden zijn zionisten die de Palestijnen onderdrukken. Waarmee de vraag rijst of de aanslagplegers dit keer niet te ver zijn gegaan, zich hebben vervreemd van hun natuurlijke achterban.

Het zou kunnen. De tijd zal het uitwijzen. Maar wil er sprake zijn van een echte ommekeer moet ook de moslimgemeenschap toch eerst erkennen dat de aanslag van 13 november met goed fatsoen geen verrassing kan worden genoemd.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 21, 2015 at 12:10 am

Leave a comment