sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

JE KOMT AL GAUW BIJ ONDERWIJS UIT

leave a comment »

In Nazi-Duitsland was het niet anders

19 november 2015
“Onderwijs, onderwijs, onderwijs”, sprak Adriaan van Dis bij De Wereld Draait Door. Het waren wijze woorden, dacht ik. Waarop columnist Max Pam in de Volkskrant relativeerde. Hij wees erop dat de leiders van de IS vaak hooggeschoold, zeer intelligent zijn. “En in Nazi-Duitsland was het niet anders”, haalde hij zijn gelijk.

Ik vind nog steeds dat Van Dis recht van spreken heeft. Tegelijk kan ik er niet onderuit dat Max Pam een punt heeft. Ik lees bijvoorbeeld dat de vermoedelijke leider van de Parijse aanslagplegers Abdelhamid Abaaoud op een prestigieuze school in Ukkel zat. De tweede man van Al Qaida, Zawahiri, was een oogspecialist. Stalin was zeer intelligent. Het is dus waar, hoogopgeleide mensen kunnen heel slechte mensen zijn, en gevaarlijke ook.

Maar dat betekent niet dat Van Dis onzin verkoopt. Immers, er is een voedingsbodem. Onvrede begint waar onrecht is of als zodanig wordt ervaren. Onvrede wordt gevoed door de wereld waarin je je bevindt. Door lieden die daarvan misbruik van maken. Door een manier van denken. Door slechte vrienden. Door een heleboel dingen.

Me dunkt dat de samenleving niet te vroeg kan beginnen om zich daartegen te wapenen. Prof. Beatrice de Graaf heeft het grootste gelijk als ze de overheid oproept de wijken in te gaan. In het Westen voelt een belangrijk deel van de moslimgemeenschap zich al gauw slachtoffer van de omstandigheden. Het kan geen toeval zijn dat jongeren, jongens met name, een uitweg zoeken. Een aantal vlucht in de criminaliteit. Anderen zoeken hun heil in het geloof, maar de grens lijkt vloeibaar gezien de manier van moorden.

Jonge mensen moeten weerbaar worden. De samenleving heeft de taak in te springen op een moment dat jongeren nog ontvankelijk en plooibaar zijn. En tsja, kom je al gauw bij het onderwijs uit.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 19, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: