sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BLOTE BORSTENACTIE IS SUCCES

leave a comment »

Eens wilden universiteitskranten onafhankelijk zijn. Kritiek kunnen leveren. Zelfs was er een redactiestatuut . Maar het gaat zoals het gaat. Intussen hebben de Colleges van Bestuur afgerekend met dit ongewenste fenomeen en zijn erin geslaagd de redacties in het gareel te krijgen. “De universiteit is de broodheer van de krant. Of de redacteuren dat maar beseffen”.

Een enkele keer probeert een redactie nog wel eens wat, maar het heeft er toch veel van weg dat universiteitsbesturen de onafhankelijkheidsslag met vlag en wimpel gewonnen hebben. Dus zagen de faculteiten Maatschappij en Recht en Onderwijs en Opvoeding er geen kwaad in om het Amsterdamse universiteits/-hogeschoolblad Folia uit de schappen te nemen vanwege blote borsten die de cover sierden.

Immers, op de Open Dag van de Hogeschool van Amsterdam zouden studenten in spe er aanstoot van kunnen nemen. In het programma Pauw had decaan Jean Tillie een karrenvracht argumenten in voorraad. De mooiste was deze: “Ik zou ook geen Ajaxposters neerhangen. Een universiteit moet neutraal zijn”.

Critici beschuldigen de heer Tillie ervan niet eerlijk te zijn. Hij zou vrezen dat de blote borsten een probleem zijn voor moslimstudenten, en dat de hogeschool daardoor minder aanmeldingen krijgt. Maar dat is allemaal onzin natuurlijk. Wie de tegenwoordige verhoudingen kent, weet dat het heel anders ligt.

De actie van de Amsterdamse faculteiten is juist een doorslaand succes. Op de Open Dag waren de blote borsten het gesprek van de dag. Het blad Folia ging volgens de berichten massaal van de hand. De toeloop was enorm. Wel is er die ene kanttekening: Vanaf nu is het thema blote borsten in Amsterdam taboe.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

March 12, 2016 at 3:45 pm

Leave a comment