sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ÉÉN PLUS ÉÉN IS TWEE

leave a comment »

Het Rusland van Vladimir Poetin en het Turkije Tayyip Erdogan streven allebei naar wereldmacht. Syriё is het strijdtoneel. De beide dictators zijn elkaars rivalen, en kijken niet op een paar doden meer of minder. Russische vliegtuigen schonden het Turkse luchtruim. Toen schoten de Turken er één neer.

Op bezoek in Istanboel provoceerde een Russische voetballer het publiek met een Poetinshirt. Gisteren kwamen tenminste 28 Turkse militairen om bij een bomaanslag in Ankara. De daders zijn bekend. “De Koerden natuurlijk”.

Immers, Erdogan wil ten koste van alles voorkomen dat er een onafhankelijk Koerdistan ontstaat in wat nu nog Syriё heet. Turkije is NAVO-lid, een bondgenoot dus van het Westen, lees: Amerika. Hetzelfde Westen dat de Koerden als een nuttige partner beschouwt in de strijd tegen de Islamitische Staat en het regime van Bashar al-Assad.

Collega Vladimir Poetin heeft vele bewonderaars. Die loven met name Poetins doelgerichtheid en strategische meesterzetten, gericht tegen de Amerikaanse suprematie. De Krim, Oekraїne en Syriё zouden bewijzen zijn.

Meesterstrateeg of niet, vaststaat dat Poetin er veel, zo niet alles, voor over heeft de westelijke bondgenoten uit elkaar te spelen. Een breuk tussen Turkije en de VS zou een enorme klap zijn voor de NAVO. Één plus één is twee. In elk geval mag het niemand verbazen als de machtigste man van Rusland meer weet van de bomaanslag in Ankara.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

February 18, 2016 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: